Modno svetovanje

Pot do poročne obleke vaših sanj

Pri načrtovanju poroke je izbira poročne obleke gotovo eno najzahtevnejših opravil. Nemalokrat srečamo pretirano vznemirjene neveste, ki obiskujejo preštevilne poročne salone in skupaj s številnimi ‘svetovalci’ pomerjajo nešteto poročnih oblek. Temu bi se lahko mirno izognili, če bi si prej priskrbeli vsaj nekaj informacij o aktualnih trendih, modnih stilih in ponudbi v nekaj poročnih revijah ali na ‘osveževanih’ poročno obarvanih spletnih straneh.

S premislekom izberite enega, dva ali največ tri vam najbolj simpatične in zaupanja vredne poročne salone, ki ste jih opazili zaradi pozitivne predstavitve njihove ponudbe. Tehtna informacija je lahko tudi priporočilo katere od vaših znank ali prijateljic, ki so pot izbire poročne obleke (in vsega kar sodi zraven) nedavno tega že prehodile. Preden izbrane poročne salone obiščete, pri njih poizvedite, če si je mogoče predhodno rezervirati svetovalni termin, da boste mogle v miru izbrati obleko in dodatke.

Tudi če želite le malce ‘potipati’ ponudbo poročnih oblek ali potrebujete primeren nasvet, potem si z zgolj na obešalniku visečimi oblekami ne morete kaj prida pomagati, saj si ni mogoče pravilno predstavljati, kako tista obleka izgleda v resnici, torej, ko jo oblečete. Najbolje je, da si za izbiro poročne obleke in dodatkov vzamete kar prost dan, da vam ne bo potrebno hiteti od vrat do vrat izbranih poročnih salonov. Termini po koncu vašega delavnika niso ravno najbolj priporočljivi, saj se utrujene in napete ne boste mogle docela posvetiti zahtevnemu opravilu. Preizkušeno najboljši termin je v dopoldanskih ali zgodnjih popoldanskih urah, ko ste še dovolj spočite in lahko vse svoje čute in energijo namenite vaši iskani obleki. Za celostno svetovanje si morate rezervirati vsaj dobro uro.

Dan, rezerviran za izbiro poročne obleke, si naredite kar se da prijeten. To vam bo pomagalo k dobri odločitvi. Če je le mogoče, si tik predno odidete na pomerjanje privoščite sproščujočo prho in uporabite blag deodorant. Najbolje je, da si oblečete spodnje perilo in nogavice v barvi kože. Tudi lahek prigrizek ne bo odveč. Veselite se tega posebnega dogodka, saj bo nekakšen uvod v nepozabna poročna doživetja. Zato nikar ne pričnite iskanja poročne obleke slabe volje in brez osebne odločitve.

Dobro premislite koga želite za spremljevalca pri tem zahtevnem in občutljivem opravilu. Če sledimo tradicionalnim pravilom, ta čast pripada nevestini materi, izkušnje pa govorijo v prid dejstvu, da je najprimernejša spremljevalka bodoče neveste njena najboljša prijateljica. Dobrohotni nasveti prevelikega števila oseb vas lahko dodobra zmedejo, česar si še zlasti pri pripravi na poroko gotovo ne želite. Če jim kljub vsemu prisluhnete, ne izberite obleke le zato, da bi jih zadovoljili.

Ob prvem obisku poročnega salona je nadvse priporočljivo, da skušate svoje želje izraziti na čim bolj jasen in oprijemljiv način. Tako bo dober svetovalec lažje dobil začetni vtis o vašem okusu in stilu, po pogovoru o vaših željah pa se bo najprej osredotočil na vašo postavo in njena razmerja. Predstavil vam bo nekaj modelov oblek, ki se najbolje podajo vaši postavi, vi pa si v miru izberite obleke, ki jih resnično želite pomeriti. Izkušnje kažejo, da je optimalno pomeriti štiri ali pet oblek, a nikakor ne več kot še enkrat toliko. Nikar ne pomerite preveč oblek zapored, saj boste navsezadnje zgolj utrujene, oddaljile pa se boste tudi od vaših resničnih želja in predstav.

K pravilni odločitvi odločilno pripomore usposobljeno osebje poročnega salona, še zlasti pa upoštevanje vašega notranjega občutka, ki največ velja. Dovolite svetovalcu naj predlaga, kaj se najbolje poda vaši postavi, poudari lepoto in skrije morebitne pomanjkljivosti, nato pa prisluhnite še sebi. Pravi čas za odločitev o izbiri obleke je namreč takrat, ko to tudi osebno čutite. Model, v katerem se docela dobro počutite, je obenem tisti, v katerem najbolje izgledate. Če se boste že v prvi obleki počutile zares dobro, se odločite zanjo, prava bo, verjemite.

Kaj pa dodatki? Ko ste že oblečene v poročno obleko, je idealna priložnost za izbiro primernih dodatkov. Običajno morejo dobri poročni saloni ponuditi tudi njihovo celovito izbiro. Najpomembnejši med dodatki je nedvomno čevelj. Predvsem bodite pozorni na to, da bo dovolj udoben in barvno usklajen z obleko. Tudi višina pete naj bo v prvi vrsti podrejena udobju, pri tem pa ne spreglejte dejstva, da višja ko je peta, elegantnejši je čevelj. Od višine pete je seveda odvisna tudi končna dolžina obleke, zato je pri pomerjanjih že potrebno imeti čevelj ali vsaj poznati višino pete. S steznikom je mogoče odločilno vplivati na skladno obliko postave. Z možnostjo izbire dodatkov in obleke na enem mestu je mnogo verjetnejša njihova stilna in barvna usklajenost. Brez tega, da k obleki skušate kombinirati različne dodatke, naprimer diadem, pajčolan, rokavice, nakit, torbico ali kaj podobnega, boste precej težje ugotovile, kaj pozitivno vpliva na vaš celostni videz.

Na kratko o prilagajanju obleke postavi neveste

Izbrale ste poročno obleko. Če niste med peščico izbrank, ki ne potrebujejo prilagajanja dolžine ali širine obleke, potem računajte z vsaj dvema pomerjanjima. Pred tem se dokončno odločite, katere dodatke želite nositi k izbrani obleki. Kupite si poročno spodnje perilo (vsaj nedrček) in čevlje, oboje boste namreč potrebovale pri vseh prilagajanjih obleke.

Na prvem pomerjanju vas bo v salonu poleg svetovalca običajno pričakala tudi šivilja, ki bo poskrbela, da se vam bo obleka prilegala tako, kot je treba. Pri tem bodite pozorne zlasti na to, kako material ‘pade’ in kako se v obleki gibljete, kako je z obleko v pasu in v prsnem delu, ali čutite kakršnokoli zbadanje ali tiščanje, so vsi našitki in vezenje v dobrem stanju in ali je vse dobro prišito. Oglejte se v ogledalu z več zornih kotov. Če opazite na obleki kaj, kar vam ni pogodu, to takoj povejte svetovalcu, ki bo pojasnil, kaj je pri tem mogoče narediti. A bodite realni: nobena poročna obleka vas ne bo podaljšala za deset centimetrov ali vam zožala pas na polovico širine bokov, skratka, ne pričakujte prevelikih čudežev.

Vsaj na zadnjem pomerjanju bodite dokončno prepričane, da:

– je bilo vsem vašim skrbem s predhodnih pomerjanj dano zadovoljivo pojasnilo,
– se v obleki udobno počutite in se vam obleka docela prilega,
– nikoder ni opaziti nagubanosti ali vlečenja materiala,
– veste vse o tem, kako obleko nositi in z njo ravnati.

Če je vsemu temu res tako, je končno napočil čas, da z obleko vaših sanj odidete velikemu dnevu naproti!

Na vrh

Prijavite se na pomerjanje/ogled oblek!

Imate vprašanje? Pokličite nas, ali pa nam pišite:
031 368 468 | info@mod-art.si |  

Naj se vam zahvalim za poročno obleko. V njej sem se počutila pravljično…

Urška B. M.

Ženina je skoraj vrglo, ko me je zagledal, svatje niso mogli prehvaliti obleke…

Diana B.

Obleka je bila res super in sem se v njej izvrstno počutila.

Ana M.

Zahvaljujem se vam za izredno prijetno izkušnjo.

Sabina M.

Priporočam vsaki bodoči nevesti, da izbere vaš salon.

Nina R.