Modno svetovanje

Poezija skladnih detajlov

Kaj nevesti pomaga, da zažari v vsej svoji lepoti? Seveda, to so izbrani poročni dodatki! Dopolnijo celosten izgled, nevesto navdajo s samozavestjo, z njimi je mogoče prefinjeno izraziti njeno osebno noto in stil. Še več, razkrivajo osebnost, okus in le z njihovo pravo izbiro more biti celosten izgled popoln, nevesta pa v vseh pogledih očarljiva.

Običajno je izhodišče za izbor modnih dodatkov poročna obleka, kar pa ni vedno pravilo. Zlasti ne, če želite na primer poročni dan zaznamovati z nošenjem dragocenega nakita ali modnega okrasja, ki ste ga dobili v dar od osebe, ki vam veliko pomeni. Tudi odločitev za stil poroke (v naravi, na gradu, …) lahko odločilno narekuje izbiro določenih dodatkov.

Pomembno pravilo, ki ga ni vredno upoštevati zgolj pri izbiri obleke pač pa tudi dodatkov je, da se v njih ali z njimi počutite v celoti domače in prijetno, tako kot v svoji koži. Nikakor ne izbirajte dodatkov, ki jih ‘morate’ izbrati, a si zanje hkrati želite, da jih sploh ne bi bilo. Nekaterim dodatkom, na primer čevljem, se boste gotovo stežka odpovedale, pri manj ‘obveznih’ dodatkih pa naj vas odločitev zanje ne oddalji od vaše prave podobe, ki ji bodite zvesti tudi na poročni dan. Iščite harmonijo z obleko in drugimi dodatki, udobje, estetiko, pa tudi funkcionalnost. Če je le mogoče je vse v zvezi z dodatki in obleko najbolje urediti na enem mestu, saj je tako verjetneje, da bo vaš končni videz docela skladen. Brez tega, da k obleki skušate kombinirati različne dodatke, denimo diadem, tančico, rokavice, nakit, torbico ali kaj podobnega, boste namreč precej težje ugotovile, kaj nanj vpliva pozitivno in kaj ne.

Čevlji

Pri izbiri dodatkov naj posebna pozornost velja obutvi. Čeprav je čevlje zlasti izpod širših poročnih oblek bolj malo videti, je njihov izbor pomemben zaradi več razlogov. Najbolj ‘občuten’ razlog je udobje, ki ga potrebujejo vaše noge v dolgem in napornem poročnem dnevu. Na to najbolj vplivajo oblika modela, višina pete, prilagodljivost materiala, pa tudi kvaliteta izdelave. K vtisu popolnosti prispeva svoj delež tudi pravšnja dolžina obleke, ki je močno odvisna od višine pete čevlja. Tako je najbolje, da imate že na vseh pomerjanjih, ko obleko prilagajajo vaši postavi, s seboj izbrane poročne čevlje ali pa vsaj veste njihovo natančno višino.

Tudi na modnost in eleganco ne gre pozabiti. O tem bodo pričali stil in linija izbrane obutve, višina in oblika pete, material, morebitni okraski in zaponke… V splošnem velja, da je noga videti elegantnejša v čevljih z višjimi petami, a same presodite, v kako visokih se boste počutile dovolj stabilno in suvereno pri hoji. Nikar ne sezite po previsokih petkah, da ne bo spomin na poroko ostal le pri čevljih. Ti naj bodo v harmoniji zlasti z materialom in barvo obleke ter torbico, ujemajo naj se tudi z okraski (biserčki, kristali, našitki…).

Popolno barvno skladnost čevljev in obleke vam omogočajo satenasti čevlji. Mogoče jih je pobarvati v želen ton obleke, kar je izjemno dobrodošlo tudi po poroki, saj vam poročni čevlji tako ne bodo obtičali v omari.

Nakit

Na poročni dan je gotovo daleč najpomembnejši nakit, če ga zaradi njegovega izjemnega simbolnega pomena sploh smemo tako poimenovati, poročni prstan. Njegovi izbiri naj bo posvečena posebna skrb in pozornost, in naj v vseh pogledih izraža trajnost (ne le zveze, marveč tudi okusa). Čeprav bi se dalo o njem razpisati zelo na široko, naj tokrat omenimo le pravilo, naj na poročni dan edini krasi prste nevestine leve roke.

Ogrlice, uhane ali zapestnice izberite s premislekom in vedno z mislijo na obleko in vašo celostno podobo. Če je obleka preprostejša, z manj dekoracijami, je nakit lahko praviloma bogatejši in bolj poudarjen, saj ‘nadomešča’ vtis razkošja in sijaja, ki ga običajno pričarajo poročne obleke. K bogateje okrašenim oblekam sodi le prefinjen in zares izbran nakit. Ker gre v takem primeru zgolj za manjše kose nakita, kot so denimo uhani, si tudi lažje privoščite kaj dragocenejšega. Izbrani nakit naj bo ubran z vašim celostnim videzom in osebnostjo, izbran naj bo z okusom in občutkom. Če pri tem sebi povsem ne zaupate, si raje pustite strokovno svetovati.

Tančice, diademi, lasni dodatki in klobuki

Večinoma ob besedi tančica pomislimo na princese in kraljične, kot smo jih vajeni iz kakšnih filmov, precej redkeje se ob tem spomnimo na poroko. Močan pridih romantike je nedvomno eden glavnih adutov tančic, raznolika izbira pa zagotavlja nevestam precej priložnosti za dobro izbiro. Najbolj je opazna pestrost njihovih dolžin ter voluminoznosti. Najpogosteje segajo do ramen ali do sredine hrbta, mnogo redkeje pri nas neveste segajo po izrazito dolgih in razkošnih tančicah, čeprav je mogoče dobiti tudi večmetrske izvedbe. Nadvse praktični so take, ki se lahko nosijo kot šal, zahtevajo pa nekaj več domiselnosti. Kljub temu, da tančice sodijo v poročno klasiko, jim je zadnjih nekaj sezon poročna moda zopet opazneje naklonjena. Če se nevesta zanjo ogreje, naj najprej ugotovi, kako bi se tančica podala k obleki in stilu poročnega slavja ter ali bi jo tančica pri sproščenem gibanju pretirano ne ovirala.

Samostojno ali v kombinaciji s tančico nastopajo tudi diademi in raznovrstni lasni dodatki, ki hkrati služijo kot uporabna pomoč pri vpenjanju tančice v lase. Diademi še posebej vzbujajo občutek ‘kraljevskosti’ in so lahko zelo primerni kot dodatek, ki v naravni videz vnaša posebno eleganco. Manj opazen, vendar zelo učinkovit dodatek so lasne sponke. Primerne so za dolge in krajše lase, ter jih lahko kombiniramo k prav vsem stilom frizur. Sponke naj se ujemajo s stilom in dodatki na obleki, vsekakor pa morajo z ogrlico ali uhani delovati kot ubrana celota.

Nikakor ne gre spregledati dejstva, da sta izbira okrasja za lase in odločitev za stil frizure neločljivo povezana, zato se je o tem koristno posvetovati tudi s svojim frizerjem. Morda pa ljubite klobuke? Potem se jim tudi na poročni dan ne odpovejte; vaša eleganca in samozavest bosta z njimi stopili v ospredje.

Spodnje perilo

Čeprav je navzven precej neopazno, ima spodnje perilo na počutje močan vpliv, poleg tega pa mora biti še posebej izbira modrčka narejena z mislijo na poročno obleko, za katero ste se odločili. Če ne prej, je potrebno imeti poročno perilo vsaj na zadnjih pomerjanjih, ko je treba preveriti vse podrobnosti v zvezi s celostnim videzom in počutjem neveste.

K izbranem spodnjem perilu sodijo tudi kvalitetne ženske nogavice. Te so lahko tudi na videz kot del spodnjega perila, na primer z obrobo iz enake čipke ali materiala, ki jo najpogosteje srečamo pri samostoječih nogavicah. Praviloma je najbolje, da so nogavice čim manj opazne in iz finih materialov. Modna in tudi uporabna rešitev so nogavice v barvnem odtenku vaše polti. Za poročna slavja v hladnejših dneh so priporočljive toplejše nogavice z gostejšim tkanjem.

Rokavice

Čeprav imate pri odločitvi za nošenje rokavic večinoma zelo svobodno izbiro, je nanje priporočljivo misliti zlasti, če načrtujete nekoliko slovesnejšo poroko. Z njimi lahko še poudarite eleganco, da pa to resnično dosežete, je potrebno upoštevati vsaj nekaj temeljnih pravil. Dolžino rokavic v največji meri določajo rokavi. Krajši ko so, daljše smejo biti rokavice. Najdaljše, ‘opera’ rokavice, ki segajo nad komolec, praviloma sodijo le k oblekam brez rokavov. Široka paleta materialov sega od raznovrstnih satenov, tila in bombaža do čipk, svile in krzna, ki je pravšnji material predvsem za zimske idilične poroke.

Torbica

Da mislite prav na vse in se nerade pustite presenetiti, lahko dokažete s premišljeno izbrano torbico. Ta ni le uporaben dodatek, marveč je tudi stvar stila in izraz čuta za prefinjeno in skladno. Najbolje je, da je torbica iz enakega materiala kot so čevlji ali obleka. Če je okrašena s stekelci, kamenčki, biseri ali vezeninami, se sme enak ali kar se da podoben motiv ponoviti tudi na čevljih ali obleki. Pretiravanje z okraski, čeprav medsebojno skladnimi, deluje moteče in kičasto. Raje sezite po manjših in kvalitetno izdelanih torbicah čistih linij.
Šali, štole, boe

Izvrsten in kreativen dodatek so šali in štole. Dobrodošli so zlasti kot uporaben dodatek za cerkveno poroko, če se na primer odločite za obleke brez naramnic, z izrazito razkritimi rameni ali model s poudarjenim izrezom. Tedaj s šalom ali štolo dopolnite obleko, da je docela primerna prostoru in priložnosti. Štola mora biti obvezno iz takega materiala, kot je obleka, kar pri šalu ni nujno pravilo. Če je denimo obleka iz satena, je šal lahko tudi iz šifona ali podobnega materiala. Nekoliko glamuroznejši dodatek je boa, šal ali ovratnik iz perja ali krzna. Ta pride v poštev v glavnem pri zimskih porokah, saj učinkovito varuje tudi pred mrazom.

Na vrh

Prijavite se na pomerjanje/ogled oblek!

Imate vprašanje? Pokličite nas, ali pa nam pišite:
031 368 468 | info@mod-art.si |  

Naj se vam zahvalim za poročno obleko. V njej sem se počutila pravljično…

Urška B. M.

Ženina je skoraj vrglo, ko me je zagledal, svatje niso mogli prehvaliti obleke…

Diana B.

Obleka je bila res super in sem se v njej izvrstno počutila.

Ana M.

Zahvaljujem se vam za izredno prijetno izkušnjo.

Sabina M.

Priporočam vsaki bodoči nevesti, da izbere vaš salon.

Nina R.