Modno svetovanje

Kaj mora vedeti vsaka nevesta?

Morda vas od enega najpomembnejših dni, če ne celo najpomembnejšega v vašem življenju, loči le nekaj mesecev. Ste med tistimi, ki o poročni obleki sanjate že od najzgodnejših let?

Kot celotno poročno slavje, bo tudi obleka izraz vaše osebnosti. Vas navdušuje eleganca, želite poudariti kanček vaše zapeljivosti, ali pa ste le preprosto klasični, prisegate na avantgardnost? Ko si zamišljate svoj poročni dan, razmislite o svoji resnični podobi. Je že res, da želimo na ta dan vsi izgledati kar se da čudovito, vendar ko se bo naš sanjski dan približal, verjetno naš videz ne bo popoln odsev bleščečih podob, ki nam jih predstavljajo modne revije. Ste zaskrbljeni? Brez posebnega razloga. Stilisti smo si večinoma enotni v tem, da lepota izvira iz notranjosti. Torej, težko boste videti čudovito, če pa dejansko skušate biti nekdo, ki v resnici niste. Raje kot to, poudarite dobre plati vaše resnične podobe in vaše zadovoljstvo bo mnogo večje.

Ko razmišljate o vaši podobi na poročni dan, začnite najprej z mislijo na to, kako se običajno oblačite. Morda razmislite o tem, katere so vaše najljubše barve, skratka razmislite, kaj vam je najbližje. Ste spoščen tip ali nekoliko bolj zadržani? Ne bojite se prositi za nasvet ali pomoč usposobljeno osebo, ki ji lahko zaupate. Četudi si marsikdo misli, da njegovemu izgledu ni pomoči, dobri modni svetovalci poznajo marsikateri trik, ki poudari ljubkost in prikrije kako neprijetnost. Z dobrim modnim svetovanjem se lahko izognete glavobolom in kupu izgubljenih ur za doseganje zaželenega cilja.

Ko pridete v poročni salon je nadvse priporočljivo, da skušate svoje želje izraziti na čim bolj oprijemljiv način, najbolje s fotografijo, izrezano iz kakšne poročne revije ali natisnjeno s spleta. Dober svetovalec bo tako dobil prvi občutek o vašem okusu in stilu, po pogovoru o vaših željah pa se bo najprej osredotočil na vašo postavo in njena razmerja. Obleka o kateri sanjate je lahko še tako čudovita, toda če se ne poda razmerjem vaše postave, željenega učinka prav gotovo ne bo. Razmišljati začnimo najprej pri naših najljubših potezah in lastnostih, nato nadaljujmo s tistimi, ki so naša šibka točka.

Naslednji pomemben razmislek o vašem poročnem videzu je povezan z barvami. Posebno simboliko v našem kulturnem prostoru ima že vrsto let bela barva, a če ta ni povsem po vašem okusu, imate tudi precej drugih možnosti. Odločate se lahko tudi med barvami kot so krem, bledo zlati toni, modri in rožnati. Morda še posebej o barvah razmislite, če je vaša postava močnejša. Če se odločate za kaj barvno posebnega, ne pozabite, da močnejša oziroma vpadljivejša kot je barva, manj okrasnih detajlov naj krasi obleko.

Poiščite stil, ki dopolnjuje vašo postavo!

Če vas odlikuje vitkost in postavnost, potem smete izbirati med oprijetimi dolgimi oblekami in takimi z oprijetimi životci. Se počutite vedarle preveč suhi za ta stil? Vašo postavo in vitkost je mogoče omiliti z nekaj ljubkimi nežnimi vezeninami ali bisernimi našitki.

Nekoliko močnejši in manjši postavi lepo pristoji tako imenovan empire stil, s šivom pod linijo prsi, s čimer se telo vizualno podaljša. Blago pri takšni obleki se vašega telesa ne oprime, ampak ga le nežno obdaja. Rokavi so možnost, za katero se odločite le, če se v njih dobro počutite. Izberite daljše in ožje, a ne pretesne. Dodatno lahko podaljšano podobo dosežemo z visoko spetimi lasmi, a če ste nekoliko okroglejšega obraza, misel na to raje opustite.

Če imate širša ramena, razmislite o navideznem ‘zoževanju’ s pomočjo širokih ramenskih trakov ali pa jih v celoti zakrijte in poudarite V vratni izrez. V tem delu je pomembno pokazati nekaj razkrite kože, če pa tega ne želite, lahko učinek omilite z uporabo tilastega šala, ovitega okrog ramen. Nikakor pa ne pomislite na nabrana ramena. Tudi močno oprsje je lahko razlog za slabo voljo. Od tega je moč vizualno odvrniti pozornost s podaljšanimi životci kakor tudi z baročnejšim stilom in polnimi širokimi krili. Nabrana linija pasu pa, nasprotno, še dodatno pritegne pozornost prsnega dela. In če je oprsja premalo? Izogibajte se preglobokim vratnim izrezom. Tudi okrasne detajle v tem primeru raje prihranite za spodnji del krila. Široki boki? Nič zato. Princes stil, pri katerem je životni del bolj oprijet, nato pa se kroj naglo razširi bo prikril še tako močne boke. Tudi videz nekoliko romantičnejših plesnih oblek, bo odtegnil pozornost z bokov. Učinkovit bo prav tako empire stil, posebej če so prsi nekoliko manjše. Vratni izrez je še kako pomemben, saj ‘uokvirja’ vaš obraz. Imate izrez raje visoko zaprt ali raje prisegate na poročne obleke brez naramnic? Ko si izbirate izrez, ki vam bo ugajal, imejte v mislih tudi vaše želje po morebitnih ogrlicah in uhanih, da boste nevsezadnje dosegle skladno celoto.

Nekakšno nepisano, a preverjeno pravilo je, da pomerite vsaj tri obleke. Morda boste presenečene, saj obleke, viseče na obešalniku, izgledajo povsem drugače kot tedaj, ko obdajajo vašo postavo. Pri pomerjanju je pomoč dobrega svetovalca vredna zlata, saj vas ta more voditi do pravega stila, prave obleke. Dobrodošlo je tudi spremstvo koga, čigar sodbam in mnenjem zaupate. Za katerikoli stil se že odločate, ne pozabite na dejstvo, da je izgled od zadaj prav tako pomemben, saj bodo svatje in drugi gostje nevesto nemalokrat gledali prav s tega zornega kota.

Ko ste tako že izbrali obleko, ki vam kar najbolje pristoji, ne pozabite na dodatke, ki so vsaj tako pomembni kot obleka sama. Če je le mogoče vse v zvezi z obleko, dodatki in čevlji uredite na enem mestu, saj bo tako verjetnost, da bo vaš končni izgled kar najbolj skladen, večja. Veliko tega pa seveda zavisi tudi od založenosti trgovine ali izposojevalnice.

Pri izboru poročne obleke pa ne spreglejte stilne usklajenosti z ženinom. Vsekakor pa mu ni potrebno razodeti vseh skrivnosti, saj naj bi, kot veleva star običaj, ženin videl svojo nevesto v polnem sijaju šele na poročni dan.

In končno, poročni dan! Gotovo se boste počutile sanjsko in boste deležne kopice pohval. Zavedajte se, da o vas ne bo govorila le obleka, ampak vaša osebnost, sproščenost, vaši lasje, obraz, skratka vsi darovi, s katerimi razpolagate. Ljudje vas ne bodo opazovali zgolj skozi obleko, pač pa kot celoto. In če ste zadovoljni s tem kar delate in kar ste, je vaša lepota popolna. Da ste izbrale pravo obleko, boste vedele tako, da vas bo vsaka misel in spomin nanjo vzradostila. In ne le vas, tudi vašega dragega in vse, ki so se veselili z vama. Si sploh lahko predstavljate lepše darilo, kot je čudovit in radostno vznemirljiv spomin na poročni dan?

Na vrh

Prijavite se na pomerjanje/ogled oblek!

Imate vprašanje? Pokličite nas, ali pa nam pišite:
031 368 468 | info@mod-art.si |  

Naj se vam zahvalim za poročno obleko. V njej sem se počutila pravljično…

Urška B. M.

Ženina je skoraj vrglo, ko me je zagledal, svatje niso mogli prehvaliti obleke…

Diana B.

Obleka je bila res super in sem se v njej izvrstno počutila.

Ana M.

Zahvaljujem se vam za izredno prijetno izkušnjo.

Sabina M.

Priporočam vsaki bodoči nevesti, da izbere vaš salon.

Nina R.